Lókiképzés Egyszerűen

Szabadidőlovaglás igényesen

A szár használata

2017. július 25. 09:03 - patkószeg

A szár használata nem olyan egyszerű, mint aminek elsőre tűnik.

1. A szár meghúzásával nem feltétlenül lassul a ló. A ló hátulsó lábának mozgása ugyanis két egymástól függeten részletre osztható: a hátra és az előrelendülésre. Minél jobban hátra lendül a láb, a ló annál inkább tudja előrefelé tolni magát. A hátralendülés mértéke (szöge) arányos a ló sebességével. Minél nagyobb a hátulsó láb előrelendülésének mértéke (szöge), annál nagyobb a hordozóerő, annál fordulékonyabb a ló. Szárral azért nehéz lassítani a ló mozgását, mert az nem a hátraszöget (a tolóerőt és ezzel a sebességet), hanem az előreszöget (a hordozóerőt, a lendületet) csökkenti. A kéz ezért nem hathat hátra. Ha a szársegétség során a ló nyaka rövidül, akkor túl erős volt a kéz, a lovas a ló lendületét rombolta - akarata ellenére.

2. A képzett és teljesen elengedett ló a külső (indirekt) szár hatására fordul, mert az ilyen ló érti és elfogadja a szár oldalirányú nyomását. A belső szár használatának szükségessége merevségre, képzetlenségre utal. Minél merevebb a ló, annál inkább hatékonynak érzi a lovas a belső szár hatását, ugyanis a merevség eredményeként a belső szár hatásbahelyezésével a ló csípője az ellenkező irányba kiesik. Ezért érezheti (hamisan) a merev lovon ülő lovas a belső szár erőteljes fordítóhatását.

3. A szár tulajdonképpen több szerszám egy formába csomagolva. A lovasnak a szár használata előtt el kell döntenie, hogy a szár melyik funkcióját használja - a lónak pedig mindezt meg kell értenie és el kell fogadnia:

a) a szár állíthatja a ló fejét (a szár a zablánál oldalirányban hat),

b) a szár oldalirányban vezetheti a ló vállát (a szár a vállaknál hat oldalirányban - direkt és indirekt szárhatás)

c) a szár mélyebbre, vagy magasabbra igazathatja a lovat (a szár a zablánál hosszirányban hat - keretigazító/engedő szárhatás)

d) a szár hátraigazíthatja a ló törzsének súlypontját a nyak alakának változtatása nélkül (a szár a ló vállaknál hat - felvevő szárhatás)

e) kitartó szárhatás (a szár hatására a ló izmainak ellazításával reagál)

A szárhatásokat külön-külön is, de egyszerre is lehet alkalmazni. Magára a szárhatásra is reagálnia kell a lónak, de test és csizmasegítséggel meg lehet azt erősíteni. A szárhatások megtanulására és begyakrolására legegyszerűbb mód a kézen történő munka. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lokikepzesegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr2012686331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása