Lókiképzés Egyszerűen

Szabadidőlovaglás igényesen

A nyak mindig jó helyen van!

2017. október 03. 07:40 - patkószeg

Nemzeti alapelvünk, hogy mozgás közben a ló arra törekszik, hogy négy lábára egyenlő teher essen. A ló - nyakának előrenyújtásával súlypontját előremozdítja. Az egyenlő teherviselés elvét ilyenkor csak úgy tudja fenntartani, ha hosszabban súlypontja felé lép hátulsó lábaival. De az állítás fordíva is igaz. A hátulsó lábak hosszabb lépése esetén a ló nyakát előre fogja nyújtani. Ugyanez áll oldal irányban is. Ha a ló válla az egyik irányba kibillen nyakát a másik irányba mozdítja el, a ló elferdül.

A nyak a ló legfőbb egyensúlyozási szerve. A nyak ezért mindig jó helyen van, annak tartása, ilyen, vagy olyan formája a hátulsó láb tevékenységét, a vállak és csípők helyzetét mutatja. Ha a nyak tartása nem tetszik a lovasnak, akkor valójában a hátulsó lábak tevékenységével, vagy a vállak és a csípők helyzetével elégedetlen. A nyak formájának szárakkal való kikényszerítése ezért hiába való, eredményre nem vezető tevékenység: a ló elveszti egyensúlyozási képességét és ezért hossz- vagy oldalirányban elveszti egyensúlyát , ennek következtében pedig meg is merevíti testét.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lokikepzesegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr5012922973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M János 2017.10.03. 08:05:17

Tc.
Lemérték, hogy a kiképzetlen ló elejére nagyobb súly esik, mint a hátuljára! Ezért "négy lábára egyenlő teher essen", tényszerűen nem igaz! :(

patkószeg 2017.10.03. 08:25:43

@M János: Kedves János! A képzetlen (ügyetlen) ló valóban az elején jár, ilyenkor több teher eseik az elülső lábra, ebben az értelemben igazad van. Erről a problémáról (és az egyenlő teherviselés elvéről) ír részletesen Kókay Pál huszár ezredes (Josipovich legkedvesebb tanítványa) a Katonai Szemlében megjelent Hátulról előre című írásában.

peterfix 2018.06.07. 10:30:56

@M János: A ló kiképzésének egyik fő feladata, hogy a súlypontját hátrafelé mozdítsa, ezáltal a hátsó lábak toló hatását felerősítse.
süti beállítások módosítása