Lókiképzés Egyszerűen

Szabadidőlovaglás igényesen

Hajltottan egyenes

2018. június 27. 14:38 - patkószeg

35993521_928551157350098_2107099002523615232_n.jpg

A hajlítás kifejezés a ló gerincoszlopára vonatkozik, annak oldal-, vagy hosszirányú hajlítástá jelenti, az egyenesség kifejezés viszont a patanyomvonalra. Az egyenesség ellentettje ezért nem a hajlítottság, hanem a ferdeség. Például hajlítottan egyenes a ló a fordulatokban, amikor hajlítottan, de két patanyomon jár.

Az egyenességet (egyebek mellett) a felvehetőség mutatja, mert a ferde ló nem vehető fel. A fenti képen nem csak abból lehet következtetni a ló egyenességére vállai csípői előtt vannak, mondhatnánk "két patanyomon áll", hanem abból is, hogy  az iskolafelvétel "átmegy" a lovon. (Iskolafelvétel a felvétel legerősebb változata, hatására a farbúb lefelé süllyed a határozott konchajlítás eredményeként.)

A felvétel közben a ló száron van, a kiképző által meghatározott keretet puhán kitölti: a keretet előről a támaszkodás, a belső oldalon a szár, a külső oldalon a szárat helyettesítő pálca, hátul pedig a kiképző teste mutatja a lónak. A pálca kettős funkciójú: a vállat keretezi balról, a farbúbnak jelzést ad a süllyedésre. A szár szintén kettős funkciójú: a vállat keretezi és állítja a lovat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lokikepzesegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr6914077113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása