Lókiképzés Egyszerűen

Szabadidőlovaglás igényesen

Lovaglás közben ne nézd a lovat!

2018. április 24. 13:11 - patkószeg

Hogyan kerülhető el az, hogy a lovas folyamatosan a lovat nézze lovaglás közben? Csak tudatos döntéssel! De mi is a baj azzal, ha a lovas folyamatosan a lóra néz?

  • A ló fejének, nyakának nézéséval a lovas elveszti a képességét az egyensúly érzékelésére. Hasonló a helyzet a légtornászhoz, aki, ha lenéz - elveszti egyensúlyát, leesik. A lónál persze nem esik le a lovas, de az egyensúlyvesztés itt is bekövetkezik, a ló az elejére esik, ezzel együtt képtelenné válik a precíz együttműködésre, csak durva segítségekre lesz képes reagálni. Mindezt az is erősíti, hogy ha a lovas a lóra néz, akkor előrebillenti fejét, amivel önmagában nehezíti lova helyzetét a helyes egyensúlyi helyzet megtalálásában.
  • Vizuálisan csak a külső szemlélő tudja megítélni a ló tevékenységét, a ló hátáról a lovas nem látja a lovat - bármennyire is ez a szándéka. Hiába nézi a ló fejét, vagy nyakát nem jut, nem juthat ahhoz az információhoz, ami a külső szemlélő rendelkezésére áll a ló teljes testének (a hátulsó lábak tevékenységének, az elengedett járásnak, a gerincoszlop hajlításának, a patanyomvonal, stb., stb.) megfigyelésével. A lovas olyan érzékszervével (a tekintetével) szeretne lovaglási információhoz jutni, amivel esélytelen, ráadásul a "szem igénybevétele" háttérbe szorítja azokat a "lovas érzékszerveket" (ülés, kéz, csizma), amivel valós érzésekhez jutna, sőt legtöbbször azokat teljesen ki is iktatja, figyelmen kívül helyezi. Az érzéketlen kezű lovast fakezűnek, az érzéketlen üléssel rendelkező lovas fatökűnek nevezi hagyományos az altiszti "lovasszótár" - már elnézést a kifejezésért! Ezért a ló fejének, nyakának nézése az érzéketlenség előszobája.
  • A fejek, a vállak, a csípők párhuzamossága miatt (amerre fordítja sajátját a lovas, arra fordítja sajátját a ló), ha a lovas a lóra néz, a ló nem tudja merre fordítsa a fejét: nem tudja, hogy merre akar haladni gazdája ebből kifolyólag bizonytalanná, sőt sok esetben ijedőssé válhat.

A ló fejének, nyakának nézésével a lovas szinte teljesen esélytelenné válik a helyes lovaglásra. Akarattal, tudatos döntéssel kell ellenállni a szem kísértésének, hogy tényleges érzésekhez jusson a lovas.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lokikepzesegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr4213859144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása